Predavanja

2015

2015

24.12. Narodna biblioteka Srbije, predavanje studentima poslediplomskih studija Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu: Naučne informacije na KoBSON-u - dostupnost i načini pristupa, Snežana Kladar

21.12. Medicinski fakultet, Beograd: Biomedicinske naučne informacije u Srbiji, Jelena Jaćimović, Tatjana Timotijević

07-11.12. U saradnji Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković", Centralnom bibliotekom Univerziteta u Novom Sadu, Univerzitetskom bibliotekom u Kragujevcu, Univerzitetskom bibliotekom ''Nikola Tesla'' u Nišu i EBSCO-om održane su radionice namenjene bibliotekarima i istraživačima povodom uvođenja servisa za objedinjenu pretragu EBSCO Discovery (Discovery Service for KoBSON - Serbia). Radionice su održane:

U ponedeljak 07. decembra u Beogradu (sa početkom u 12h) u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", ul. Bulevar Kralja Aleksandra br. 71

U utorak 08. decembra u Novom Sadu (sa početkom u 12h) u Multimedijalnoj sali II-13, Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, ul. Dr Zorana Đinđića br. 1

U sredu 09. decembra u Nišu (sa početkom u 13h), Velika sala Univerziteta u Nišu, ul. Univerzitetski trg br. 2

U petak 11. decembra u Kragujevcu (sa početkom u 12h), Galerija Univerzitetske biblioteke Ulica slobode bb

Tema radionice: "Effective research and learning in the EBSCO databases of scientific literature" - predavač Pavel Synek (PDF na engleskom, 3521 KB)

(Organizacija: Tatjana Timotijević, Snežana Kladar, Katarina Perić)
Slike možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

07.12. Narodna biblioteka Srbije, predavanje studentima poslediplomskih studija Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu: Naučne informacije na KoBSON-u - dostupnost i načini pristupa, Snežana Kladar (PDF na srpskom, 3693 KB)

03.11.  U Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ je kroz saradnju Odeljenjа za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije (KoBSON) i predstavnika izdavača naučnih informacija IEEE i EBSCO organizovana radionica namenjena istraživačima. "IEEE Xplore Digital Library: Tips for authors", Eszter Lukacs (PDF na engleskom, 3183 KB)

Kratko uputstvo za korišćenje IEEE servisa.

(Organizacija: Tatjana Timotijević)
Slike možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

29.10. 60. Međunarodni sajam knjiga: Da li KoBSON štedi ili puno košta? 

26-28. 10. U Narodnoj biblioteci Srbije održani su jednodnevni edukativni seminari o korišćenju KoBSON servisa namenjeni ovogodišnjim stipendistima Ministarstva nauke.

Program seminara za stipendiste

 1. Sistem naučnih komunikacija: Naučne informacije na KoBSON-u - dostupnost i načini pristupa, Tatjana Timotijević
 2. Praktično pretraživanje literature u skladu sa potrebama doktoranata: Pretraživanje elektronskih časopisa po naslovu, naučnoj disciplini i ključnim rečima, Tatjana Timotijević, (PDF na srpskom, 3746 KB)
 3. Knjige i doktorske disertacije: Digitalni repozitorijumi, e-knjige i e-teze i otvoreno obrazovanje, Dejana Kavaja Stanišić, (PDF na srpskom, 4434 KB)
 4. Vrednovanje naučnog rada: Citatni indeksi i vrednovanje naučnoistraživačkog rada, Aleksandra Popović, (PDF na srpskom, 5570 KB)
 5. Otvoreni pristup i autorska prava: Otvoreni pristup naučnim informacijama, autorska prava i kreiranje lične elektronske biblioteke, Dragana Stolić, (PDF na srpskom, 1724 KB)
 6. Profil istraživača, Milica Ševkušić, (PDF na srpskom, 2926 KB)
 7. Načini pristupa KoBSON-u: Načini pristupa KoBSON servisima, Snežana Kladar (PDF na srpskom, 1083 KB)

(Organizacija: Tatjana Timotijević, Aleksandra Kužet, Katarina Perić, Božidar Ivić)

14.10. U saradnji Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije i izdavačke kuće Oxford University Press održana je radionica namenjena bibliotekarima. Prisutni su imali mogućnost da poslušaju predavanje na temu unapređenja i mogućnosti koje pružaju njihovi servisi. Predavanje je održala Marzena Giers-Fidler (Oxford University Press, Product Trainer):

As a summary of workshop: Some links which might be helpful (PDF na engleskom, 18 KB)

(Organizacija: Tatjana Timotijević, Snežana Kladar, Katarina Perić)
Za one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju, utiske prenosimo i putem slika sa događaja koje su postavljene na našoj fejsbuk stranici.

13.10. U saradnji Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije i izdavačke kuće Elsevier održana je radionica namenjena uredništvima naučnih časopisa. Prisutni su imali mogućnost da poslušaju predavanja na aktuelne teme vezane za publikovanje, uređivački i recenzentski posao, kao i za povećanje vidljivosti i citiranosti časopisa:

(Organizacija: Tatjana Timotijević)
Za one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju, utiske prenosimo i putem slika sa događaja koje su postavljene na našoj fejsbuk stranici.


12.10. U saradnji Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije i izdavačke kuće Elsevier održana je radionica namenjena autorima i mladim istraživačima. Prisutni su imali mogućnost da poslušaju predavanja na aktuelne teme vezane za pisanje, vidljivost i citiranost naučnih radova:

 • Kako povećati vidljivost istraživača i rezultata njihovih istraživanja?, Milica Ševkušić (PDF na srpskom, 2899 KB)

(Organizacija: Tatjana Timotijević)
Za one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju, utiske prenosimo i putem slika sa događaja koje su postavljene na našoj fejsbuk stranici.

27.02. Veterinarski fakultet, Beograd: Biomedicinske naučne informacije u Srbiji, Jelena Jaćimović, Snežana Kladar; na održanom predavanju dodeljene su zahvalnice Narodnoj biblioteci Srbije i Tatjani Timotijević.

06.02. Istraživačka stanica "Petnica", prezentacija KoBSON za mlade istraživače:

23.01. Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, radionica Elsevier Research Management Workshop podeljena u tri segmenta:

 • Overview: the Elsevier Research Management value proposition, Peter Porosz, Solution Manager Elsevier (PDF na engleskom, 1599 KB)
 • Available solutions at Serbian institutions (the Ministry and Universities): Scopus and SciVal and New Scopus and SciVal functionality in 2015, Peter Porosz, Solution Manager Elsevier (PDF na engleskom, 4059)
 • Pure: Elsevier’s Current Research Information System, Peter Porosz, Solution Manager Elsevier (PDF na engleskom, 5715)

(Organizacija: Tatjana Timotijević)