Vesti - arhiva

2022

Dan nauke

Dan nauke u Srbiji obeležava se 10. jula. Od 2010. godine ovaj dan se obeležava na datum rođenja Nikole Tesle.

Tim povodom Centar za promociju nauke (CPN) u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu prvi put organizuje jedinstvenu seriju predavanja pod nazivom „Science at the Bar – Svrati na nauku!" od 08. do 11. jula.

Detaljnije informacije o događajima možete pronaći na stranici CPN-a.

(objavljeno 06.07.2022.)

Objavljen Impakt faktor časopisa za 2021. godinu

Juče je Clarivate Analytics u bazi Journal Citation Reports (JCR) objavio podatke o impakt faktoru (IF) časopisa za 2021. godinu. Usled potpunog prelaska na novu JCR platformu obaveštavamo korisnike da će se ažuriranje baze EleČas obaviti u ponedeljak sledeće nedelje.

Dok se podaci ne preuzmu za bazu EleČas, informacije o IF mogu se pogledati na stranici JCR-a (Brza stranica --> Indeksne baze --> Web of Science --> Journal Citation Reports).

Takođe pozivamo sve zainteresovane da pogledaju besplatan vebinar o novoj JCR platformi i publikovanim podacima. Vebinar je zakazan za 30. jun 2022. godine u 11 časova po lokalnom vremenu. Detalji i link za registraciju se nalaze na sledećoj veb stranici.

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 29.06.2022.)

Letnji kurs za doktorande i mlade istraživače

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da Univerzitetska biblioteka u Mariboru organizuje letnju školu otvorene nauke u septembru. Cilj ovog jednonedeljnog kursa pod nazivom "University of Maribor Open Science Summer School" je da ponudi doktorandima i mladim istraživačima priliku da uče i razvijaju veštine u oblastima upravljanja istraživačkim podacima, otvorenog pristupa rezultatima istraživanja, korišćenja otvorene istraživačke infrastrukture itd. Radionice će voditi domaći i međunarodni stručnjaci, a njihovo pohađanje će omogućiti dublje razumevanje navedenih tema i uvid u dragoceno praktično iskustvo.

Kurs će se održati u biblioteci Univerziteta u Mariboru, u Mariboru, u periodu od 12. do 17. septembra 2022. godine, i biće održan na engleskom jeziku. Kurs je besplatan i polaznicima koji ga uspešno završe biće dodeljena 3 ESPB boda.

Prijava traje do 15. jula, a broj polaznika je ograničen na 40. Sve informacije, program i formular za prijavu možete pronaći na sajtu kursa
Za više informacija kontaktirajte koordinatorku Brinu Klemenčič (brina.klemencic@um.si).

(objavljeno 17.06.2022.)

UKSG vebinar o predatorskom izdavaštvu

Pozivamo sve zainteresovane da uzmu učešće u vebinaru koji organizuje međunarodno udruženje UKSG (United Kingdom Serials Group). Tema vebinara je aktuelna i veoma bitna za naučno-istraživačku zajednicu, a to je predatorsko izdavaštvo i koje korake preduzeti kako bi se zaštitili.

Vebinar pod nazivom "Predatory Publishing – How to support researchers in identifying trusted journals and publishers for their research" je zakazan za petak, 17. jun 2022. godine u 15.00 časova po lokalnom vremenu.

Detalji i link za regitstraciju se nalaze na sledećoj stranici. Savetujemo da se obavezno registrujete i u slučaju da ne možete da prisustvujete jer će vebinar biti snimljen i svi registrovani učesnici će dobiti snimak na svoj imejl.

Za sve one koji se još uvek nisu susreli sa ovom temom mogu se informisati o predatorskom izdavaštvu na KoBSON stranici Predatorski časopisi.

(objavljeno 15.06.2022.)

Problem sa internetom

Obaveštavamo korisnike da trenutno imamo problem sa izlaskom na internet. Usled toga primanje i slanje imejlova je onemogućeno. Odgovorićemo na sve primljene zahteve čim se problem reši.

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 13.06.2022.)

Cambridge vebinar posvećen otvorenom pristupu

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju jednom zanimljivom i korisnom predavanju koje organizuje izdavač naučnih publikacija Cambridge pod nazivom “The OA advantage”.

Tema o otvorenom pristupu nije nova tema, ali je svakako u poslednjih par godina izuzetno dobila na značaju. Sve više autora odlučuje da svoj rad učini svima dostupan za čitanje. Vebinar će voditi autore kroz osnove otvorenog pristupa, istaknuti ključne prednosti za njihovo istraživanje i predstaviti dokaze o povećanom uticaju odabira OA.

Vebinar je zakazan za utorak, 14. jun 2022. godine u 10.00 časova po lokalnom vremenu.

Registracija je obavezna i može se obaviti putem sledećeg linka.

(objavljeno 07.06.2022.)

Pristup Scopus servisu

Obaveštavamo korisnike da je pristup Scopus servisu trenutno onemogućen. Radimo na rešavanju problema i nadamo se da će isti biti otklonjen do kraja dana. 

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 02.06.2022.)

Poziv istraživačima za prijavu projekata

U okviru projekta NI4OS-Europe, koji finansira Evropska komisija kroz program Horizon 2020, formiran je katalog servisa u kom se može naći širok spektar repozitorijuma i generičkih i tematskih servisa namenjenih istraživačima.

NI4OS-Europe poziva istraživače iz akademskih i naučnoistraživačkih institucija u Evropskoj uniji i pridruženim zemljama, uključujući i Srbiju, da prijave istraživačke projekte u okviru kojih bi koristili i testirali neke od servisa iz kataloga NI4OS-Europe. Prednost će imati projekti u oblasti bioloških nauka, klimatologije, digitalizacije kulturne baštine i računarske fizike.

Rok za podnošenje prijava je 11. maj 2022, a rezultati će biti objavljeni tokom jula 2022. godine.

Korisni linkovi:

(objavljeno 05.05.2022.)

Maj mesec matematike - Više od igre

Centar za promociju nauke (CPN) 11 godinu zaredom organizuje naučnopopularni program - Maj mesec matematike, u saradnji sa Matematičkim institutom SANUfondacijom Nordeus i Društvom matematičara Srbije. Tema ovogodišnje manifestacije su matematika i gejming, otuda i naziv "Više od igre". M3 postavlja pitanje: da li su igre ipak više od igre? Na ovo pitanje, odgovori će se tražiti kroz različite formate: interaktivne izložbe, matematičko-dramske radionice, eksponate, EduGejming konkurs i predavanja.

Manifestacija počinje 10. maja, u Silosima Beograd/Gaia pokret, a traje do 31. maja. Program će se odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Galeriju nauke i tehnike SANU, Silose Beograd, Matematičku gimnaziju i Dorćol plac, ali i širom Srbije kroz saradnju nastavnika osnovnih i srednjih škola, kao i mrežu naučnih klubova. Cilj programa je približavanje i promocija matematike u Srbiji.

Detaljnije informacije o događajima dostupne su na sajtu Centra za promociju nauke, a program je moguće pogledati na sledećem linku.

(objavljeno 29.04.2022.)

Vebinar: Oxford Journals

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na besplatan vebinar o korišćenju elektronskih časopisa u organizaciji izdavačke kuće Oxford University Press (OUP). Vebinar je zakazan za petak, 08. april 2022. godine u 12:00 časova po lokalnom vremenu.

Prijavljivanje se može izvršiti putem sledećeg linka.

(objavljeno 30.03.2022.)

Pristup KoBSON sajtu

Obaveštavamo korisnike da će sutra, 22. marta 2022. godine, od 17 od 20 časova doći do prekida na mreži Narodne biblioteke Srbije zbog radova na osavremenjavanju mrežne infrastrukture. U tom periodu će biti onemogućen pristup KoBSON sajtu.

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 21.03.2022.)

Za uredništva naučnih časopisa - serija vebinara o uređivanju Open Access časopisa

Sa velikim zadovoljstvom pozivamo zainteresovane da prisustvuju zanimljivoj i korisnoj seriji vebinara na temu publikovanja Open Access časopisa koje organizuje Međunarodni konzorcijum EIFL (Electronic Information for Libraries) u saradnji sa AJOL (African Journals Online), ASSAf (Academy of Science South Africa), DOAJ (Directory of Open Access Journals), LIBSENSE and UCT (University of Cape Town).

Tokom februara i marta zakazano je sedam vebinara koji će obrađivati razne teme namenjene urednicima i izdavačima OA časopisa, ali i bibliotekarima koji im pružaju podršku. Na vebinarima će biti pokrivene razne teme - od značajnosti referisanja u DOAJ repozitorijumu, do problema sa predatorskim izdavačima.

Registracija je obavezna, i u nastavku su navedeni nazivi svih vebinara, kao i datum, vreme i link ka stranici za registraciju (na kojoj se nalazi i detaljni opis predavanja):

  1. "DOAJ introduction and overview" održaće se u četvrtak, 10. februara 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  2. "Open access journals editorial processes and business models" održaće se u četvrtak, 17. februara 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  3. "Copyright and licensing in open access journals" održaće se u četvrtak, 24. februara 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  4. "Open access journals best practices" održaće se u četvrtak, 3. marta 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  5. "Journal indexing, other publishing platforms related issues with breakouts for OJS, AJOL and SciELO South Africa" održaće se u četvrtak, 10. marta 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  6. "Addressing predatory publishing issues" održaće se u četvrtak, 17. marta 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  7. "New ways to assess the quality of science and scientists and the role of African open access journals" održaće se u četvrtak, 24. marta 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)

(objavljeno 03.02.2022.)

Onemogućeno slanje i primanje imejlova

Obaveštavamo korisnike da je u toku zamena imejl sertifikata i trenutno nismo u mogućnosti da primamo imejlove i da na njih odgovaramo. Nakon ažuriranja odgovorićemo na sve primljene imejlove, a istovremeno molimo korisnike da nam ponovo pošalju svoje zahteve ukoliko do kraja nedelje ne dobiju odgovor, jer verovatno njihov zahtev nije ni primljen.

Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i strpljenju.

(objavljeno 19.01.2022.)

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine KoBSON kišobranom reklamiraće nas korisnica sa Akademije strukovnih studija Južna Srbija koja se na našu stranicu prijavila minut posle ponoći. Čestitamo :)

(objavljeno 04.01.2022.)