Vesti - arhiva

2024

DIAMAS Serija razgovora za biblioteke: Unapređenje Diamond OA u Evropi

U okviru projekta DIAMAS biće organizovane serije razgovora za biblioteke u cilju uključivanja biblioteka u unapređenje Diamond OA u Evropi. Na prvoj sesiji, zakazanoj za četvrtak 30. maj u 13.00 časova, fokus će biti na deljenju iskustava o održivosti Diamond OA u evropskim institucijama visokog obrazovanja.

Vebinar je namenjen svim bibliotekarima koji učestvuju u izdavaštvu - kao urednici, sekretari redakcija, kreatori metapodataka, administratori veb-sajta časopisa, koordinatori infrastrukture itd. Detalji o predstojećoj sesiji kao i forma za registraciju, koja je obavezna, dostupni su na sledećem linku.

Podsećamo vas da je projekat DIAMAS pokrenut radi širenja ideje i modela izdavaštva bez troškova za autore ili čitaoce. Ovi modeli objavljivanja „bez naknade“ su zajednički poznati kao Diamond Open Access. Da bi podržao ovaj važan model izdavaštva, DIAMAS okuplja 23 organizacije iz 12 evropskih zemalja.

(objavljeno 22.05.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button

Maj mesec matematike

Biotehnologija: algoritmi prirode

Centar za promociju nauke (CPN) 13. godinu zaredom organizuje naučnopopularni program - Maj mesec matematike, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU.

Ovogodišnja tema nam pokazuje da je matematika mnogostrana, a matematičari da su svestrani. Pod sloganom Biotehnologija: Algoritmi prirode, centralna izložba će vas povesti na eksponencijalno putovanje staro koliko i pretpostavka o postanku života i prvih organizama.

Manifestacija će biti otvorena u utorak, 14. maja 2024. godine, i to po prvi put u Novom Sadu, u Kulturnoj stanici Svilara i Naučnom klubu Novi Sad.

Detaljnije informacije o događajima dostupne su na zvaničnoj stranici Maj mesec matematike M3, kao i na fejsbuk stranici.

(objavljeno 09.05.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button

Pristup KoBSON sajtu

Obaveštavamo korisnike da su sutra, 6. aprila 2024. godine, planirani radovi na mreži Narodne biblioteke Srbije i usled toga može doći do prekida u pristupu KoBSON sajtu.

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 05.04.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button

CRAFT-OA Letnja škola za urednike časopisa

U okviru projekta CRAFT-OA organizuje se letnja škola za urednike časopisa. CRAFT-OA je projekat koji traje od januara 2023. do decembra 2025 i koji finansira EU, a ima za cilj da učini najsavremenije izdavaštvo otvorenog pristupa dostupnim svima.

Škola je osmišljena za urednike koji poznaju Open Journal Systems (OJS), i ovaj program nudi osnovnu i naprednu obuku za usavršavanje uređivačkih veština i podizanje standarda izdavanja u Diamond Open Access-u. Učesnicima će biti predstvljeni različiti aspekti OJS-a, čime će steći uvid u alternativne sisteme upravljanja časopisima i uključiti se u smislene diskusije u vezi sa širom slikom Diamond OA izdavaštva.

Glavni fokus programa je OJS čiji je izdavač Public Knowledge Project (PKP) kao najrasprostranjeniji sistem za upravljanje časopisima otvorenog koda. Međutim, biće predstavljeni i drugi sistemi. Govoriće se o standardima u izdavaštvu, procesu recenzije, indeksiranju i bazama podataka, veb pristupačnosti, višejezičnosti, poboljšanju metapodataka i drugim važnim temama. Održavaće se radionice o uređivačkom procesu rada, temama i izgledu u OJS i XML izdavaštvu.

Letnja škola će se održati od 27. maja do 01. juna 2024. godine u Univerzitetskom centru Masarik u Telču, Češka Republika. 

Više informacija dostupno je na zvaničnom sajtu projekta.

Pozivamo sve zainteresovane kojima bi program Letnje škole bio od značaja da se registruju putem sledećeg linka.

(objavljeno 26.02.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button

Regionalni vebinar za urednike i izdavače naučnih časopisa u otvorenom pristupu

Pozivamo sve zaintresovane da uzmu učešće u Regionalnom vebinaru za urednike i izdavače naučnih časopisa u otvorenom pristupu. Vebinar se organizuje u okviru Horizon Europe projekta DIAMAS, a održaće se 1. marta 2024. u 12.00 časova.

Učešće na vebinaru je besplatno, ali je registracija obavezna.

Na vebinaru će biti predstavljen izveštaj o stanju u oblasti institucionalnog naučnog izdavaštva u otvorenom pristupu u Evropi, pripremljen na osnovu ankete realizovane tokom proleća 2023. godine u okviru projekta DIAMAS. Biće reči o zapaženim problemima i preporukama za njihovo pevazilaženje, a posebna pažnja će biti posvećena sledećim temama:

  • uređivački kvalitet
  • tehničke komponente
  • vidljivost objavljenih sadržaja, indeksiranje i metrički pokazatelji

Nakon kraćih izlaganja o ove tri teme (koja će se održati na srpskom i hrvatskom jeziku) pozivamo sve učesnike da se uključe u raspravu i razmenu iskustava, pri čemu se rasprava može voditi na jeziku po izboru učesnika.

Predstavnice projekta DIAMAS:

  • Milica Ševkušić (EIFL)
  • Jadranka Stojanovski (Sveučilište u Zadru)
  • Iva Melinščak Zlodi (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

(objavljeno 08.02.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button

Anketa namenjena časopisima koji koriste elektronsko uređivanje (OJS)

Pozivamo urednike i izdavače časopisa u otvorenom pristupu da popune zanimljivu anektu objavljenu u okviru CRAFT-OA projekta. U pitanju je trogodišnji EU projekat koji se fokusira na na tehničke aspekte naučnog izdavaštva i dijamantski otvoreni pristup.

Anketa prikuplja zahteve za budući komplet alata za instalaciju i ažuriranje koji ima za cilj da omogući najsavremeniju implementaciju i rad softvera za elektronsko uređivanje časopisa - OJS (Open Journal System).

Anketu možete pronaći na sledećem linku (rok za popunjavanje je 1. mart), a takođe vas pozivamo da se prijavite i na newsletter projekta.

(objavljeno 07.02.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button

Trenutno onemogućeno logovanje na Udaljeni pristup KoBSON servisima

Obaveštavamo korisnike da je u toku zamena sigurnosnog sertifikata i trenutno nije moguće logovanje na Udaljeni pristup KoBSON servisima.
Instalacija novog sertifikata očekuje se do kraja nedelje.

Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i strpljenju.

(objavljeno 06.02.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button

Vebinari za urednike i izdavače naučnih časopisa u otvorenom pristupu

Obaveštavamo vas da su objavljeni rezultati ankete o institucionalnom naučnom izdavaštvu koja je realizovana u okviru projekta DIAMAS, a u kojoj je učestvovao veliki broj izdavača iz Srbije.
Kratku verziju izveštaja možete naći na sledećem linku. Dostupni su i kompletan izveštaj i pregled stanja po državama

Tim povodom biće organizovana serija vebinara namenjenih izdavačima, urednicima, bibliotekarima i svima onima koji na bilo koji način učestvuju u naučnom izdavaštvu.

Prvi vebinar, pod nazivom Navigating Europe’s Institutional Publishing Landscape, održaće se 7. februara 2024. godine, s početkom u 10.00 časova.

O svim drugim događanjima, kao i o regionalnom vebinaru na srpskom i hrvatskom jeziku, koji je planiran za 1. mart 2024, godine, bićete blagovremeno obavešteni.

Registracija za vebinar je obavezna i nalazi se na sledećem linku.

(objavljeno 01.02.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button

Za urednike i izdavače časopisa u otvorenom pristupu

U okviru projekta DIAMAS pripremljena je druga verzija dokumenta Extensible Quality Standard for Institutional Publishing (EQSIP) u kom su objedinjeni standardi, smernice i dobra praksa u institucionalnom naučnom izdavaštvu u otvorenom pristupu.

Uključite se u javnu diskusiju o ovom dokumentu!

Pozivamo vas da pročitate dokument: https://shorturl.at/agvIO

i popunite anketu: https://forms.gle/m7cd673WLFf8VnZE8

Komentare možete poslati na adresu: diamas@fecyt.es.

(objavljeno 24.01.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button

Elsevier vebinar o mogućnostima koje nudi Scopus AI

Pozivamo vas da se registrujete za vebinar koji organizuje izdavač Elsevier pod nazivom "Transforming research: An in-depth exploration of Scopus AI". Scopus AI je nova istraživačka alatka vođena veštačkom inteligencijom koja generiše kratke preglede zasnovane na apstraktima u Scopus-u. Takođe, pomaže u dešifrovanju složenog sadržaja, olakšava istraživanje i pruža akademski uvid u naučne rezulate.

Detalji o alatu dostupni su na stranici izdavača, a ponuđena su dva termina za registraciju:

Sesija 1: 29. januar, 10.00 časova po lokalnom vremenu (link za registraciju)
Sesija 2: 29. januar, 17.00 časova po lokalnom vremenu (link za registraciju)

(objavljeno 23.01.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button

Kup inovacija u Nemačkoj: Poziv za mlade naučnike

Kup inovacija je prestižno evropsko takmičenje koje organizuje Merck, jedna od vodećih svetskih naučnih i tehnoloških kompanija. Projekat se u Srbiji realizuje uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Centra za promociju nauke (CPN).

Svi studenti postdiplomskih studija i doktoranti iz hemije, fizike, medicine, biologije, biotehnologije, bioinformatike, informacionih tehnologija, biohemije, farmacije, inženjerstva i srodnih oblasti, kao i studenti završnih godina master studija ekonomije i biznisa mogu da se prijave za učešće i predstavljanje Srbije na Kupu inovacija.

Kup inovacija će se ove godine održati od 20. do 26. jula u sedištu kompanije Merck, u Darmštadu, u Nemačkoj. Neke od tema kojima će se mladi naučnici posvetiti su imuno-onkologija, autoimunitet, tehnologije pronalaženja novih lekova, digitalizacija i druge.

Odabrani kandidati pridružiće se jednonedeljnom letnjem kampu, kako bi zajedno radili u stimulativnom okruženju, u kom će imati priliku da kroz predavanja, zajedno sa svojim timom, unaprede svoje ideje do nivoa kompletnog projektnog plana.

Prijave za letnji kamp i takmičenje otvorene su do 31. januara dostupne su na sledećem linku.
Detaljne informacije dostupne su na zvaničnom portalu CPN.

 

(objavljeno 17.01.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine se više od petoro korisnika prijavilo na našu stranicu po ponoći, ali najbrža je bila korisnica sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, Univerzitet u Nišu. Ona se na našu stranicu prijavila svega tri sekunde posle ponoći i ona će nas reklamirati KoBSON kišobranom. Čestitamo :) 

(objavljeno 09.01.2024.)
facebook sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
gmail sharing button
copy sharing button