Elektronski časopisi

EBSCO

Brzo pretraživanje baze podataka na servisu EBSCO

Najbrži pristup servisu iz akademske institucije. Ukoliko pretražujete izvan akademske mreže servis će Vas prepoznati kao "guest user", te Vam neće biti dostupni puni tekstovi. U tom slučaju koristite opciju udaljeni pristup.

Research databases

 

Objedinjena pretraga svih dostupnih servisa preko KoBSON-a

Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

  

O servisu EBSCO Discovery

Korišćenjem ovog servisa vrši se objedinjena pretraga svih dostupnih servisa preko KoBSON-a.

Pretraga se jednostavno može vršiti u okviru forme za pretragu na početnoj stranici KoBSON sajta, kao i odabirom opcije EBSCO Discovery Service na EBSCO platformi.

Osnovna pretraga podrazumeva objedinjenu pretragu po ključnim rečima, naslovu rada ili autoru, dok su u okviru napredne pretrage ovog servisa ponuđene i druge opcije koje u velikoj meri mogu olakšati proceduru pretrage celokupne dostupne naučne literature preko KoBSON-a.

O servisu

Agregatori su proizvođači baza podataka koji referišu časopise više izdavača, čime ih čine dostupnim za objedinjeno pretraživanje. Njihova prednost je i u tome što u sebe uključuju i časopise manjih izdavača, koji su jedino na ovaj način dostupni.

Nedostatak se ogleda u tome što je za većinu časopisa puni tekst članka dostupan sa vremenskom zadrškom ("delay"). Za neke naslove on iznosi svega 3 meseca, ali ima i naslova gde je čak 24 meseca.

Preko EBSCO servisa dostupno je 10 baza podataka koje obuhvataju razne naučne oblasti:

Academic Search Premier
Ova multidisciplinarna baza obezbeđuje pune tekstove za preko 4 600 naslova časopisa, uključujući oko 3 900 recenziranih naslova. Za preko 1 000 naslova, arhiva punih tekstova članaka dostupna je za period od 1975 godine. Takođe, za 1 000 časopisa omogućeno je i pretraživanje citirane literature.
Business Source Premier
Business Source Premier je najviše korišćena baza iz oblasti biznisa, koja obezbeđuje pune tekstove članaka iz preko 2 300 časopisa, uključujući oko 1 100 recenziranih naslova. Ova baza podataka pokriva pune tekstove radova sa arhivom od 1886 godine, a pretraživanje citirane literature od 1998. Business Source Premier je superiorna u odnosu na konkurentske baze jer u punom tekstu pokriva sve discipline biznisa, uključujući marketing, menadžment, MIS, POM, računovodstvo, finansije i ekonomiju. Ova baza podataka ažurira se na dnevnom nivou.
ERIC
ERIC ( Education Resource Information Center) – pokriva oblast obrazovanja, sadrži preko 1,300,000 zapisa i linkove do preko 317,000 dokumenata u punom tekstu, sa arhivom od 1966 godine.
Health Source - Consumer Edition
Ova baza podataka je najbogatija kolekcija zdravstvenih informacija dostupnih u bibliotekama širom sveta. Obuhvata sadržaje iz raznih oblasti zdravstva, uključujući medicinske nauke, nauku o hrani i ishrani, dečijoj negi, sportskoj i opštoj medicini. Health Source: Consumer Edition obezbeđuje pristup do 80 zdravstvenih magazina, dostupnih u punom tekstu.
Health Source: Nursing/Academic Edition
Ova baza podataka obezbeđuje pristup do 550 naučnih časopisa u punom tekstu, i obuhvata različite oblasti medicine. Health Source: Nursing/Academic Edition sadrži i Lexi-PAL Drug Guide, koji pokriva 1,300 generisanih lista lekova sa preko 4 700 brendiranih imena.
Library, Information Science & Technology Abstracts
Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA) indeksira preko 500 bazičnih časopisa, preko 50 prioritetnih, i 125 odabranih časopisa; zatim knjige, izveštaje o rezultatima istraživanja i protokola. Pokriva oblast bibliotekarstva, klasifikacije, katalogizacije, bibliometriju, on-line pretraživanje informacija, upravljanje informacijama i dr. Pokrivenost baze podataka proteže se unazad čak do sredine ‘60-ih.
MasterFILE Premier
Namenjena isključivo javnim bibliotekama, ova multidisciplinarna baza podataka omogućuje pristup punom tekstu članaka iz 1 700 opštih publikacija sa arhivom od 1975 godine. Pokrivajući gotovo svaku oblast opšteg interesa, MasterFILE Premier takođe sadrži pune tekstove iz 500 knjiga i preko 164 400 primarnih izvora dokumenata, kao što je Image Collection sa preko 502,000 fotografija, mapa i zastava. Ova baza podataka ažurira se na dnevnom nivou.
MEDLINE
MEDLINE obezbeđuje autoritativne zdravstvene informacije iz oblasti medicine, nege bolesnika, stomatologije, veterinarske medicine, sistema zdravstvene zaštite i mnoge druge. Kreiran od strane National Library of Medicine, MEDLINE koristi MeSH (Medical Subject Headings) hijerarhijsko indeksiranje, sa odrednicama i pododrednicama koje pružaju neverovatne mogućnosti pretraživanja citata iz preko 4 800 biomedicinskih časopisa.
Regional Business News
Ova baza podataka obezbeđuje pristup sveobuhvatnoj literaturi iz oblasti regionalnog biznisa. Regional Business News pokriva preko 80 regionalnih publikacija iz oblast biznisa, pokrivajući sva gradska i ruralna područja u Sjedinjenim Američkim državama.
GreenFILE
GreenFILE sadrži informacije o svim aspektima uticaja čoveka na životnu okolinu. Njena kolekcija naučnih, vladinih i naslova opšteg interesa, okuplja sadržaje na temu globalnog zagrevanja, zagađenja, održive poljoprivrede, obnovljivih izvora energije, reciklažu i drugo. Baza podataka obezbeđuje pristup do preko 384 000 zapisa, kao i puni tekst do 4 7000 zapisa koji su u Open Access režimu.