Kobson

IP: 3.239.112.140, N/A

Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Проблем са мрежом НБС

Услед напада на мејл сервер Народне библиотеке Србије суочавамо се са проблемом на мрежи, због чега су могуће потешкоће са логовањем на Удаљени приступ КоБСОН сервисима.

Такође, слање и примање мејлова је отежано, па молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико нису добили одговор, јер вероватно њихов захтев није ни примљен.

Молимо кориснике за стрпљење и разумевање док се не успостави несметан рад мреже.

(објављено 24.11.2022.)

Курс „Како комуницирати савремену науку?“

Центар за промоцију науке (ЦПН) другу годину заредом, од 15. до 17. децембра, организује курс „Како комуницирати савремену науку?“.

Ово је тродневни интердисциплинарни курс који има за циљ да разне облике отворене комуникације стави у контекст данашње науке и њеног значаја за друштво. Реч је о првом специјализованом курсу овог типа, намењеном студентима мастер и докторских студија свих области, као и младим истраживачима у Србији.

Аутор курса и предавач је др Дарко Доневски, доктор астрофизике и научни комуникатор. У свакодневним дискусијама учествоваће и гости из различитих области.

Рок за пријаве је отворен до 2. децембра, у 17 часова, а одабрани полазници ће бити контактирани путем мејла. Број учесника је ограничен на 25. Курс је бесплатан за све учеснике и одржаће се у просторијама Научног клуба ЦПН, у улици Краља Петра бр. 46.

Пријава се врши путем следећег линка, а детаљније информације и програм курса можете пронаћи на званичној страници ЦПН-a.

(објављено 24.11.2022.)

Категоризација домаћих научних часописа за 2022. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је објавило категоризацију домаћих научних часописа за 2022. годину.
Листе категоризација домаћих научних часописа за период од 2012. до 2022. године можете погледати и на КоБСОН страници Категоризација домаћих часописа.

(објављено 01.11.2022.)

Корекција Импакт фактора за 2021.

База ЕлеЧас је ажурирана са новим вредностима Импакт фактора (ИФ) и позицијама часописа.

Наслови часописа који су добили импакт фактор за 2021. годину у октобру 2022. године, а били су изостављени из JCR-а објављеног у јулу 2022, и наслови часописа код којих је дошло до промене у вредности ИФ.

Вредност ИФ часописа који излазе у Србији није се променила.

(објављено 25.10.2022.)

Бесплатно публиковање у часопису European Respiratory Journal

Међународни конзорцијум EIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, је потписао споразум са European Respiratory Society - ERS који омогућава истраживачима из Србије бесплатно публиковање у часопису European Respiratory Journal. Споразум важи до краја 2023. године и аутори ће бити аутоматски препознати по унетој афилијацији приликом слања рада. За све неодумице и помоћ могу се обратити на следећу мејл адресу: journals@ersnet.org.

На страници eIFL-а доступне су детаљније информације у вези са публиковањем рада.

(објављено 20.10.2021.)

Попуст на трошкове публиковања радова у ОА часописима издавача Wolters Kluwer Health

Међународни конзорцијум EIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, је потписао споразум са издавачком кућом Wolters Kluwer Health који омогућава истраживачима из Србије попуст у износу од 50% на трошкове објављивања рада (APC) у два часописа овог издавача (Medicine и Medicine Case Reports & Study Protocols). Споразум важи до краја 2023. године.

Након прихватања рада, аутор задужен за преписку ће примити имејл о наплати са упутствима о томе како да искористи попуст. Имејл ће бити послат са адресе publicationservices@copyright.com са насловом „Please Submit Your Open Access Article Publication Charge(s)“. Аутори морају довршити ову процедуру у року од 48 сати од пријема имејла. APC са попустом се наплаћује по прихватању чланка и мора бити плаћен у року од 30 дана. Уплата мора бити у целости примљена да би чланак био објављен.

На страници EIFL-а доступне су детаљније информације у вези са публиковањем рада.

(објављено 21.09.2021.)

Доступна нова колекција eBook Open Access (OA) на EBSCOhost платформи

EBSCO колекција електронских књига са отвореним приступом је растућа колекција од преко 2.700 електронских књига са отвореним приступом, од највећих светских универзитетских издавача. Збирка је DRM-free (Digital rights management) и доступна је за бесплатно коришћење на EBSCOhost платформи и преко EBSCO Discovery Service-а.

Колекцији се може приступити на више начина:

путем менија Сервиси -> Електронски књиге -> EBSCO eBook -> Kolekcija eBook Open Access (OA) (упутство за одабир колекцје)
путем Брзе странице -> EBSCO eBook -> Choose Databases -> eBook Open Access (OA) Collection

(објављено 11.08.2021.)

Проблем слања имејлова на yahoo, hotmail i gmail домене

Због честих напада на имејл сервер Народне библиотеке Србије известан број имејл сервера нас је ставио на "блок" листе. Услед тога, наши имејлови упућени корисницима са наведеним налозима, бивају испоручени у "Spam" фолдере. Стога препоручујемо свима који су нам упутили имејлове са наведених домена да провере своје Spam/Junk фолдере у имејл сандучићима и уколико је наш имејл тамо отишао треба га означити као "not spam".

Извињавамо се због насталог техничког проблема и док се санирање проблема не реализује унапред вам се захваљујемо на разумевању.

(објављено 26.02.2021.)

Бесплатно публиковање радова у ОА часописима издавача Cambridge University Press

У договору са издавачком кућом Cambridge University Press сада се истраживачима из Србије пружа могућност публиковања радова без трошкова (APC) у часописима у отвореном приступу (Gold Open Access и Hybrid Open Access).

Како остварити бесплатан APC:
Аутори који испуњавају услове за бесплатно/са попустом публиковање у OA часописима Cambridge издавача ће након што су попунили образац за публиковање рада добити email од RightsLink-CCC компаније, која у име Cambridge-а наплаћује APC накнаду. Сви аутори морају да прођу кроз овај поступак. Аутори из земаља које испуњавају услове треба да одаберу своју земљу и затим да одаберу опцију „Примени попусте“ (енг. Apply Discounts).
На следећој страници се налазе типови радова који задовољавају услов за публиковање без трошкова.

Листа часописа се налази на следећем линку.
Детаљније информације можете пронаћи на страници издавача Cambridge University Press.

(објављено 26.02.2021.)

Бесплатно публиковање радова у ОА часописима Wiley издавача

Издавачка кућа Wiley Online Library омогућава истраживачима из Србије публиковање радова без трошкова објављивања (APC) у часописима у отвореном приступу (Gold Open Access). Све што је потребно је да приликом слања рада аутори одаберу опцију да су из "Automatic Waivers country".

Листа часописа се налази на следећем линку.
На страници Wiley-а доступне су детаљније информације како искористити попуст приликом публиковања рада. 

(објављено 08.02.2021.)

Бесплатно публиковање радова у ОА часописима издавача SAGE Publications

Међународни конзорцијум EIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, обновио је уговор са издавачком кућом SAGE Publications који сада омогућава истраживачима из Србије бесплатно објављивање рада у Gold Open Access часописима овог издавача (осим у часопису The Journal of International Medical Research). Споразум важи до краја 2022. године. Систем аутоматски препознаје ауторе из Србије на основу наведене афилијације и није потребно упутити никакав додатни захтев након што је рад прихваћен за објаву.

Листа часописа се налази на следећем линку.
Детаљније информације можете пронаћи на страници EIFL-а и издавача SAGE Publications.

(објављено 10.11.2020.)

Попуст на трошкове публиковања радова у ОА часописима издавача World Scientific Publishing

Међународни конзорцијум EIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, је потписао споразум са издавачком кућом World Scientific Publishing који омогућава истраживачима из Србије попуст у износу од 50% на трошкове објављивања рада (APC) у 111 часописа овог издавача (110 hybrid OA и један Gold OA). Споразум важи до краја 2024. године и важно је да аутори, након што је њихов рад прихваћен, напомену да испуњавају услов за попуст. За све неодумице и помоћ могу се обратити на следећу мејл адресу: openaccess@wspc.com.

Листа часописа се налази на следећем линку.
На страници eIFL-а доступне су детаљније информације у вези са публиковањем рада.

(објављено 13.10.2020.)

Попуст на трошкове публиковања радова у ОА часописима издавача Elsevier

Издавачка кућа Elsevier истраживачима из Србије омогућава попуст у износу од 50% на трошкове објављивања рада (APC) у Gold Open Access часописима. Услов је да сви аутори долазе из земаља које имају право на програм Research4Life. Уколико аутори испуњавају овај критеријум није потребан никакав додатни захтев, јер ће их систем аутоматски препознати и попуст ће бити урачунат.

Листа часописа се налази на следећем линку.
Детаљније информације доступне су на страници Elsevier-а.

(објављено 16.09.2020.)

Бесплатно публиковања радова у ОА часописима издавача Royal Society Publishing

Међународни конзорцијум EIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, је потписао споразум са издавачком кућом Royal Society Publishing који омогућава истраживачима из Србије бесплатно објављивањe рада у отвореном приступу у часописима овог издавача. Споразум важи до краја 2023. године и односи се на, за сада, два часописа овог издавача који су у режиму отвореног приступа.

Листа часописа се налази на следећем линку.
На страници eIFL-а доступне су детаљније информације у вези са бесплатним публиковањем рада.

(објављено 14.09.2020.)

Обезбеђено бесплатно/са попустом публиковање у ОА часописима за истраживаче из Србије

Обавештавамо вас да је за истраживаче из Србије обезбеђено бесплатно/са попустом публиковање у ОА часописима код следећих издавача научних информација:

(објављено 11.09.2020.)

Подршка издавача и бесплатан приступ садржајима услед COVID-19 вируса

Услед пандемије изазване COVID-19 вирусом велики број издавача је пружио подршку корисницима отварањем приступа садржајима. Велики број радова односи се на најновије информације и истраживања поводом COVID-19.

На следећем линку се налази PDF са свим доступним садржајима.

(објављено 13.05.2020.)

Рад истраживача из Србије поводом COVID-19 вируса

Са великим задовољством желимо да информишемо научно-истраживачку заједницу о раду поводом COVID-19 вируса. Рад је прихваћен за штампу у Војнотехничком гласнику (ISSN 0042-8469), биће објављен у свесци број 2 и ускоро видљив и на страници часописа.
У раду је примењен метод француског математичара из 1837. године о броју заражених и у целости га можете прочитати на неком од следећа два линка: линк 1 и линк 2

Препоручујемо и:

  • занимљиви видео професора Том Бритона, који је у марту објавила Vetenskapens Hus,
  • Пушкинову песму из 1827. године, коју је написао налазећи се у карантину због колере.

(објављено 15.04.2020.)

COVID-19 – подаци и истраживања

Како бисмо разумели ризике које са собом носи пандемија COVID-19, важан, ако не и најважнији фактор су информације које добијамо. Оне морају бити поуздане, прецизне, а извори веродостојни и лако проверљиви. Центар за промоцију науке (ЦПН) на својој веб страници доноси обимну базу података и истраживања које је прикупила и систематизовала научна онлајн публикација Our World in Data

Комплетан чланак о текућој пандемији можете прочитати на званичној страници ЦПН-а - elementarium.cpn.rs.

(објављено 10.04.2020.)

Сигурносна заштита

Поштовани корисници,
Поводом учесталих пријава корисника указујемо вам на могућност појаве следеће ситуације:
Уколико вам је на рачунару инсталирана нека врста сертификата за аутентификацију (електронски потпис и сл.), могуће је да вам се, приликом доласка на КоБСОН страницу, прикаже порука као на слици доле. У том случају потребно је да одаберете опцију "Cancel" како бисте несметано приступили КоБСОН страници.

(објављено 26.03.2019.)

Обавештење уредништва часописа Психологија

Часопис Психологија обавештава јавност да су непозната лица регистровала веб сајт који се лажно представља као сајт часописа Психологија. Ова лица такође шаљу мејлове научницима широм света лажно се представљајући као уредник часописа проф. др Владимир Хедрих и заменик уредника проф. др Вања Ковић (на сајту наведени као Vladimir Hadrih и Vanja Kowić), обећавајући брзо публиковање радова у замену за новац. На свом сајту користе ISSN број часописа Психологија, копије архиве часописа (које свако може да преузме, јер су Open Access) и копирали су велике делове садржаја сајта Психологије.

Редакција часописа Психологија, као и Друштво психолога Србије предузимају све расположиве законске мере да се овај сајт затвори и такве активности обуставе. Међутим, док се то не деси молимо све да имају у виду следеће чињенице:

  • Једина веб страница часописа Психологија је она на сајту Друштва психолога Србије - http://dps.org.rs/psihologija-journal, којој се може приступити и укуцавањем домена часописа – www.psihologijajournal.org.rs. Међутим страница истог имена без ".rs" не припада нама! Архиве објављених бројева су хостоване на doiSerbia, на Сциндексу, али и на више других сервиса који су сами преузели радове. Радови у Психологији се објављују под Creative Commons лиценцом, што значи да су слободни за преузимање и преношење. Чињеница да се на сајту налазе радови објављени у Психологији не указује да се ради о сајту часописа Психологија.
  • Психологија не тражи новац за објављивање радова, нити било шта наплаћује у вези објављивања рада у Психологији.
  • Психологија излази на 3 месеца, а не месечно.
  • Радови поднети за објављивање у Психологији пролазе вишестепену рецензентску процедуру, која траје колико траје. Мејлови у којима се обећава објављивање рада у року од 2 недеље су лажни.
  • Коначно - радови се у Психологију подносе искључиво преко онлајн уређивачког система Аssistant - http://aseestant.ceon.rs/index.php/psi/login, никако слањем на било коју имејл адресу.

Главни и одговорни уредник часописа Психологија
проф. др Владимир Хедрих

(објављено 29.01.2019.)

Неопходна подешавања

Услед повећаног броја мејлова везаних за сигурносну заштиту на нашем сајту обавештавамо кориснике да је проблем настао услед унапређења портала иностраних издавача на сигурнију верзију. За превазилажење овог проблема неопходно је обрисати кеш и исторују из меморије Интернет прегледача како би се несметано приступало КоБСОН сервисима.
упутство за Mozilla Firefox
упутство за Google Chrome

(објављено 24.04.2018.)